Фалсификовани мед

Живимо у времену широко распрострањеног фалсификовања меда, у времену јаких интересних лобија, а чак смо И сведоци покушаја легализовања производње меда без пчела. Свему овоме, наравно, допринеле су И технологије, међу којима се у новије време издвајају јоноизмењивачке смоле. Проблем постаје већи са освртом на небригу надлежних у вези обавезних контрола меда на тржишту. Ово више није питање колику ће штету претрпети произвођачи меда, већ И потрошачи.

Приметно је да је на пијацама у огромној мери заступљен фалсификовани мед који је, у ствари, мешавина шећерног сирупа и меда, меда који створе пчеле конзумирањем шећера или неким технолошким поступком где пчеле нису уопште укључене у процес стварања меда. Застрашујуће је да се фалсификовани мед појавио чак и у супермаркетима. Шта Чуварима природе И часним пчеларима у оваквој ситуацији преостаје, једино да радимо сизифов посао И да сваку прилику користимо да објашњавамо суграђанима о штетности фалсификованог меда.

Начин фалсификовања меда
- У основи постоје два начина: директни и индиректни. Директно фалсификовање значи додавање у мед различитих врста шећерних сирупа као што су глукозни и високофруктозни сирупи добијени хидролизом кукурузног, кромпировог или пиринчаног скроба, док се индиректно мед фалсификује храњењем пчела индустријским шећерима.

Штетност фалсификованог меда
Фалсификовањем меда се наноси штета потрошачима, који од меда очекују одређене бенефите за своје здравље, али и произвођачима који, бавећи се пчеларством као захтевним, мукотрпним послом, улажу велики труд у добијање производа тачно дефинисаног квалитета. Кривотворени мед не само да нема очекивану нутритивну вредност и позитивне ефекте на здравље људи, већ некада може изазвати и штетне последице ако садржи вештачке боје или недозвољено високу количину хидроксиметилфурфурала (ХМФ).

Kако препознати фалсификатора
Препознати фалсификатора није тешко. Услед смањене куповне моћи становништва промет меда у Србији се константно смањује, истовремено број фалсификатора се повећава што је довело до велике количине фалсификованог меда на тржишту. Посматрајући тржиште меда примећујемо да фалсификатори у таквим условима постају нервозни И утркују се у снижавању цене пошто је цена производње фалсификованог меда изузетно ниска. Прави пчелари нису у стању да се утркују са фалсификаторима у снижавању цене те стога се јавља јасна разлика у цени меда код пчелара И код фалсификатора. Па тренутно имамо ситуацију да пчелари продају Багремов мед по цени од 800 до 1000 дин. по килограму, док фалсификатори продају Багремов мед по цени од 300 до 600 динара по килограму. Цена меда је тренутно најсигурнији показатељ  како препознати фалсификатора.

Како препознати фалсификовани мед
Поред сталних акција објашњавања грађанима о штетности фалсификованог меда, прикупили смо средства и набавили уређај за испитивање квалитета меда, тако да у друштву пчелара ул. Молерова бр.13 наши суграђани имају могућност да изврше испитивање квалитета меда. Напомињем да не поседујемо праву лабораторију и да су могућности поменутог уређаја ограничене..

Сазнајте на које још начине можете да проверите исправност меда.
1. У супену кашику усути мало меда. Држати кашику изнад пламена свеће постепено загревајући док мед не прокључа. Ако ври и не мења боју и мирис, онда је прави. Ако потамни или мирише на шербет, онда је фалсификат.
2. У посуду ставити две супене кашике меда. Додати шест супених кашика алкохола и постепено загревати на електричном шпорету десет минута. Не сме се загревати на отвореном пламену због могућности да се алкохол запали. Ако се на дну појави бели талог, мед је фалсификован.
3. У чашу ставити једну супену кашику меда и исто толико дестиловане воде. Добро измешати и додати пар капи јода. Ако поплави, онда није мед него фалсификат у који је додаван скроб или желатин.

Кристализација је својство природног меда
Гледајте да ли ће се мед кристалисати током времена. Имитација меда ће остати глатка као сируп, без обзира на то колико дуго је стајала, док ће се прави мед кристалисати.

Фалсификовани мед састоји се претежно од кристал-шећера, али ту се могу наћи кукурузни, као и бомбонски сируп који се користи у кондиторској индустрији. Зато кад нађете добар мед, не жалите новац, јер он садржи више од 300 лакоресорбујућих материја, међу којима су минерали, витамини, есенцијалне аминокиселине, биљни антибиотици. Мед јача имуни систем, утиче на формирање црвених и белих крвних зрнаца. Ово је тек кратка листа благодети, јер је мед бескрајно здрав.